Kodėl verta vartoti daugiau augalinių maisto produktų

Jau ne vienerius metus dietologai ir mokslininkai kalba apie tai, jog turėtume valgyti daugiau augalinių maisto produktų, kartu mažindami suvartojamos mėsos kiekį. Ir nors iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad žmonės tai supranta, vis dar daugybė žmonių vartoja per daug mėsos, o augaliniam maistui ant savo stalo vietos palieka nedaug. Tačiau galima pasidžiaugti, kad bėgant metams augalinės mitybos populiarumas sistemingai auga – ir didele dalimi dėl to, jog pasirodo vis daugiau mokslinių tyrimų rezultatų, liudijančių apie didžiulę tokios mitybos naudą žmogaus sveikatai ir savijautai.

Naturli produktai

Žinoma, kai kalbama apie augalinę mitybą ir jos naudą, pirmiausia reikėtų paminėti, jog tokia mityba prisideda ir prie mus supančios aplinkos išsaugojimo, kas turėtų būti kiekvieno socialiai atsakingo žmogaus prioritetas. Skaičiuojama, kad jei gyvūninės kilmės maistas yra pakeičiamas augaliniu maistu, maisto į aplinką išmetamas CO2 kiekis vidutiniškai sumažinamas net iki 60%. Jau nekalbant apie tai, kad mažinant mėsos vartojimą ir vietoje to renkantis augalinį maistą, išsaugomi didžiuliai žemės plotai, kuriuos galima naudoti miškininkystei (kaip žinia, miškai sugeria labai didžiulį CO2 kiekį, tokiu būdu sumažinant aplinkos taršą).

Kita vertus, reikia suprasti, kad augalinė mityba nėra tik dar viena iš daugybės šiandien egzistuojančių dietų. Tai labiau yra požiūris į pačią mitybą, mūsų sveikatą ir mus supančią aplinką. Trumpiau tariant, tai yra gyvenimo būdas, kuris pasižymi daugybe privalumų. Propaguojant augalinę mitybą nebereikia sukti galvos dėl kalorijų skaičiaus ar svarstyti, kaipgi kasdien galėtumėte savo organizmui suteikti visus jam reikalingus makroelementus. Tiesiog valgant daugiau augalinio maisto (ir ribojant gyvūninės kilmės maisto vartojimą) visa tai yra pasiekiama savaime.

Jau senokai nustatyta, kad augalinės mitybos pagalba galima veiksmingai sumažinti kraujospūdį. Tuo tarpu padidėjęs kraujospūdis gali padidinti ir kitų sveikatos problemų, įskaitant širdies ligas, 2 tipo diabetą bei insultą, riziką. Tai reiškia, kad jei vartojame daugiau augalinės kilmės maisto produktų (šiuo atveju puikiu pavyzdžiu tampa Naturli produktai), galime ne tik normalizuoti kraujospūdį, tačiau ir užkirsti kelią daugeliui rimtų sveikatos sutrikimų.

Taip pat svarbu pabrėžti, kad augalinė mityba gali padėti išsaugoti sveiką širdį. Tuo tarpu jei vartojame labai daug mėsos, turime nepamiršti, jog joje yra daug sočiųjų riebalų, kurių perteklius gali sukelti rimtas širdies problemas. Taigi, jei sumažiname vartojamos mėsos kiekį ir valgome daugiau augalinės kilmės maisto produktų, tiesiogiai prisidedame prie geresnės širdies veiklos, sumažindami riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.

Be to, negalima nepaminėti, kad augalinė mityba mums gali padėti atsikratyti papildomų nereikalingų kilogramų. Nustatyta, kad tuo atveju, jei mitybą, paremtą mėsos produktais, pakeičiame į augalinę mitybą, reikšmingai sumažinama nutukimo rizika. O tai reiškia, kad žmonės, kurie vartoja daugiau augalinės kilmės produktų, paprastai sveria mažiau nei tie, kurie vartoja gyvūninės kilmės maisto produktus. Todėl tiems žmonėms, kuriems paprastai sunkiau sekasi atsikratyti svorio, augalinė mityba gali pasitarnauti kuo puikiausiai.

Žinoma, tai tikrai nėra vieninteliai privalumai, kuriais pasižymi augalinė mityba. Taip pat negalima pamiršti, kad augalinė mityba gali padėti sumažinti ir 2 tipo diabeto riziką, prailginti gyvenimo trukmę, sumažini vėžio atsiradimo riziką ir blogojo cholesterolio lygį, pagerinti smegenų veiklą ir kt. Todėl, kai yra tiek daug privalumų mūsų sveikatai, savijautai ir gyvenimo kokybei, nebelieka priežasčių, kodėl neturėtume vartoti daugiau augalinio maisto.